top of page

Långsam åldersrelaterad makuladegeneration

Makula, eller gula fläcken, är den del i ögat som gör att vi kan se skarpt där vi väljer att fokusera blicken. Hos Klarvys ögonklinik erbjuder vi som andra klinik i Sverige behandling för långsammare åldersförändringar, så kallad torr AMD.

Torr AMD

Åldersförändringar i gula fläcken

De flesta som får åldersförändringar i makula är äldre än 65 år. Förändringarna kommer långsamt och ofta tar det många år innan du upptäcker dem. Upplever du symptom bör du boka tid för undersökning för att kartlägga förändringarna och få råd kring eventuell behandling. Den här typen av åldersförändringar i makula kallas för torra förändringar.

  • Långsamt försämrad synskärpa

  • Små suddiga områden i synfältet

  • Svårt att bedöma avstånd

  • Svårt att känna igen ansikten

  • Bokstäver försvinner ur text

Symptom:
Nyhet!

Klarvy är den andra kliniken

i Sverige att behandla 

åldersrelaterad 

makuladegeneration

(torr AMD).

Passar RLE för dig?

Checka av med Jonas vad som stämmer på dig och se om det är dags att boka en rådgivning.

Jag är intresserad, hur gör jag?

av alla som får AMD får torr AMD

Torr AMD är den största anledningen till att tappa synen för personer över 65 år. Åldersförändringar i makula förekommer i två olika varianter: torra och våta förändringar. Torra förändringar är de absolut vanligaste och drabbar runt 90 procent av de som får AMD.

90%

Behandling av torr AMD

Som andra klinik i Sverige erbjuder Klarvy ögonklinik den första behandlingen för att motverka effekterna av långsam åldersrelaterad makuladegeneration eller torr AMD. Med en ljusbehandling, eller fotobiomodulering, kan vi hjälpa celler i utvalda områden att förbättra sin funktion.

Förberedelser

1

Innan vi startar behandlingen går vi igenom ifall du har reagerat på ljusexponering tidigare, har epilepsi eller migrän eller om du fått fotosensibiliserande läkemedel, topiska eller injicerade läkemedel. I så fall kan behandlingen vara olämplig för dig just nu.

När det är dags för behandling av dina ögon behövs nästan inga förberedelser. Dina pupiller behöver inte vidgas, det enda du behöver göra är att ta av dig glasögon eller plocka ut kontaktlinser, ifall du använder något av det.

Efter behandlingen

3

Direkt efter att behandlingen är klar kan dina ögon få något som kallas fotostress. Då kan du uppleva att din syn tillfälligt försämras, till exempel kan vissa färger försvinna. Efter ett par minuter försvinner effekten och du kommer att se och fungera som vanligt efter behandlingen.

När du gjort dina veckor av behandling får du ett återbesök där vi undersöker och utvärderar din syn. Behöver du så är det möjligt att upprepa behandlingen så ofta som två gånger om året.

Behandling

2

En behandling av båda dina ögon tar ungefär 10 minuter. När vi behandlar torr AMD planerar vi en behandlingsperiod om 3–4 veckor där du får 3 behandlingar varje vecka. Du blir inte sövd och sitter upprätt under hela behandlingen. När behandlingen är klar kan du resa dig och gå omkring precis som vanligt igen.

Så går behandlingen till

Behandlingen är en form av fotobiomodulering (PBM) som är baserad på lågljusnivå, också kallad lågeffektlaser, där vi belyser utvalda områden av dina ögons celler. PBM är en beprövad metod för att behandla andra sjukdomar inom vården. Ögonbehandlingen är säker och lämplig för dig som fått diagnosen torr AMD.

bottom of page