top of page

RLE – en säker och smidig operation för bättre syn

När din syn långsamt försämras på grund av ålder behöver du inte vänja dig. RLE är en standardoperation som ger dig från 45 år bättre syn i alla situationer och varierande ljus. Efter en RLE ser du bättre och kan bli fri från läsglasögon och linser. 

Svar på dina frågor

Vad är RLE?

RLE betyder Refractive Lens Exchange och innebär att vi byter ut din lins som tappat i effekt och ersätter den med en ny med full effekt. Operationen gör inte ont, går snabbt och ger dig betydligt bättre syn nästan direkt.

Kvinna som tittar på telefonen utan glasögon
En mycket vanlig operation

RLE är samma operation som görs vid grå starr – vårdens vanligaste ögonoperation.

Resultat redan dagen efter

Din nya lins har exakt den styrka du behöver, så effekten börjar du märka redan inom ett dygn.

Behandlar flera synfel samtidigt

Översynthet, närsynthet, astigmatism och ålderssynthet – RLE kan ta hand om alla dina synfel.

Synsanning #3

Grå starr är vårdens vanligaste operation - varje år genomförs runt 130.000 operationer i Sverige

Undersökning inför RLE
Personlig rådgivning

För att veta vad dina ögon mår bäst av gör vi alltid en grundlig undersökning först. Efter den och i samband med ett samtal med dig kring dina önskemål ger vi råd kring behandlingar, val av RLE-linser och vad du bör tänka på.

Undersökningen ger dig en detaljerad bild av dina ögons hälsa och vilka alternativ du har framåt.

Passar RLE för dig?

Checka av med Jonas vad som stämmer på dig och se om det är dags att boka en rådgivning.

Jag är intresserad, hur gör jag?

Vad kostar det?

Priset för din operation är beroende av vilka synfel du vill korrigera och vilken typ av lins du väljer. Efter en undersökning hjälper vi dig att hitta det alternativ som känns bäst för dig. I priset ingår alltid 5 års trygghetsgaranti och behandling vid eventuell efterstarr.

Du väljer själv om du vill betala ett engångsbelopp eller delbetala din ögonoperation via vår samarbetspartner.

Hur lång tid tar det?

En RLE på båda ögonen tar ungefär 25 minuter hos oss. Vi avsätter alltid extra tid för ditt besök så att vi hinner prata innan och låta dig vila en liten stund efteråt.

Finns det risker med RLE?

Som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risk för svullnad eller infektion även vid en RLE. Riskerna är däremot väldigt sällsynta eftersom det är ett vanligt och okomplicerat ingrepp som består av få moment. Kika gärna in på sidan där vi har samlat vanliga frågor kring RLE.

Undersökning

1

Innan vi rekommenderar en behandling görs en grundlig genomgång av dina ögon. Vi undersöker bland annat pupillstorlek, kontrollerar att din hornhinna är frisk, mäter ögats tryck och kartlägger ditt synfel. En del av undersökningen är en hälsodeklaration där du svarar på frågor kring din hälsa, ifall du tar några mediciner och hur din syn varit bakåt i tiden. Om undersökningen visar att RLE är det bästa alternativet för dig får du all information du behöver och när du känner dig redo bokar vi i en tid för operation.

Undersökningen tar ungefär en timme.

Ögonoperation

2

I två steg gör vi ditt linsbyte. Först plockar vi ut den lins som tappat i skärpa genom att med specialverktyg montera ner den och ta ut den från ögat. I andra steget för vi in en ny lins. Linsen vecklar ut sig själv och hittar sin plats. Inga stygn behövs, ögat självläker. Operationen tar ca. 10-15 minuter per öga.

Efterkontroll

3

Ungefär 7 till 10 dagar efter din ögonoperation får du en efterkontroll av dina ögon. Då gör vi en ny undersökning av din ögonhälsa och jämför din effekt på synen med de värden du visade vid undersökningen före behandlingen. Skulle efterbehandling behövas för att du ska uppleva bästa möjliga effekt, så ingår det i din RLE.

Så här går RLE till

Undersökning av ögat inför RLE
bottom of page