top of page

Grå starr (katarakt)

Vi utför gråstarrsoperationer på uppdrag av Region Skåne. Om du fått remiss till oss på Klarvy ögonklinik av läkare eller optiker kan vi hjälpa dig med att boka behandling för din grå starr direkt. Misstänker du att du har grå starr kan du kontakta oss på telefon så bokar vi in en tid för undersökning.

Symptom på grå starr

Vanligast är att symptom på grå starr uppstår någon gång efter 75 års ålder, men vissa kan få symptom tidigare. Ju fler symptom du upplever, desto viktigare är det att du bokar tid för undersökning.


Vanliga symptom är

  • Gradvis sämre syn oavsett avstånd du tittar på

  • Att bländning blir mer och mer jobbigt, till exempel när du kör bil i mörker och får möte

  • Dubbelseende på ena ögat

  • Om du har glasögon och allt oftare behöver byta styrka

Patient för grå starr hos Klarvy ögonklinik

Så här går en gråstarrsoperation till

Från början till slut tar ditt besök för en gråstarrsoperation runt 1-2 timmar.

Bedövning

Gråstarrsoperation utför vi med lokalbedövning så själva ingreppet gör inte ont. Känner du dig orolig kan du också få lugnande medicin. Endast i undantagsfall behöver patienter sövas.

Operation

Själva ingreppet tar runt en halvtimme, ca. 15 minuter per öga. För att komma åt den skadade linsen gör vi ytterst små snitt i ögat och avlägsnar linsen bit för bit. Vi använder samma snitt för att sätta in den nya konstgjorda linsen för att påverka ditt öga så lite som möjligt. Den nya linsen är konstruerad så att den vecklar ut sig själv inne i ögat och hittar sin plats perfekt. Eftersom snitten är små behöver vi inte sy dem. När allt är klart får du antibiotika i ögat för att förebygga eventuella infektioner.

Eftervård

Du får vila kvar lite hos oss efter operationen innan du går hem. Det är vanligt att du ser lite suddigt eller rött direkt efter operationen men det kommer att släppa inom de närmsta dagarna. Innan du går hem får du också information om hur du ska sköta ditt öga och när du kan börja göra vissa aktiviteter igen.

Passa på att korrigera synfel samtidigt - du betalar bara mellanskillnaden

När du opererar ögonen för grå starr har du möjlighet att samtidigt korrigera eventuella synfel. Om du till exempel har astigmatism, är långsynt eller närsynt sedan tidigare kan du välja en premiumlins för din gråstarrsoperation som också korrigerar ditt synfel.


För uppgraderingen betalar du ett tillägg som är betydligt lägre än kostnaden för att göra synkorrigeringen separat.

Patientavgift vid remiss från optiker

300:-

RLE-operation ordinarie pris

64.900:-

Rabatt i samband med gråstarrsoperation

-22.900:-

Prisexempel vid uppgradering till premiumlins vid gråstarrsoperation

Du betalar totalt

42.300:-

operationer av grå starr i Sverige varje år

Grå starr (katarakt) är en del av alla människors naturliga åldrande. Lever vi tillräckligt länge kommer vi därför alla att någon gång drabbas av grå starr. Alla behöver inte opereras men enligt dagens beräkningar kommer ungefär hälften av de som lever i Sverige idag att opereras för katarakt någon gång i livet. Operationen är vårdens vanligaste och varje år genomförs ungefär 130 000 gråstarrsoperationer i Sverige.

130 000

Vad är grå starr

Grå starr, även känt som katarakt, är en vanlig ögonsjukdom som påverkar ögats lins och kan leda till nedsatt syn. Sjukdomen är vanligare med stigande ålder, men kan också uppstå på grund av andra faktorer som skador, långvarig exponering för solljus, genetiska anlag eller vissa medicinska tillstånd som diabetes.

Vid grå starr blir ögats naturliga lins gradvis grumlig över tiden, vilket resulterar i suddig syn, svårigheter att se tydligt och minskad färguppfattning. Personer med grå starr kan också uppleva bländning från ljuskällor och en känsla av dimsyn. Du kan få grå starr i ett eller båda ögonen.

Behandlingen för grå starr innebär oftast att man kirurgiskt plockar ut den grumliga linsen och ersätter den med en klar, syntetisk lins som förbättrar synen och återställer en försvagad färguppfattning. Med moderna kirurgiska tekniker är gråstarrsoperationer säkra och effektiva, och de kan betydligt förbättra livskvaliteten för dem som påverkas av ögonsjukdomen.

Aktiv kvinna utomhus

Helt normalt

Grå starr, eller katarakt, är en normal åldersrelaterad förändring i ögats lins. Linsen, som ligger bakom pupillen, förlorar gradvis sin genomskinlighet när man åldras. Varför detta händer vet man inte fullt ut, men det är helt normalt.

bottom of page